Vyhláška 392/2023 o obsahu a spôsobe spracovania územnoplánovacej dokumentácie

V Zbierke zákonov vyšla vyhláška o územných plánoch

Vyhláška o obsahu a spôsobe spracovania územnoplánovacej dokumentácie a o územnoplánovacích podkladoch a všeobecných požiadavkách na priestorové usporiadanie územia a funkčné využívanie územia vyšla v Zbierke zákonov. Ide o najzásadnejší vykonávací predpis v oblasti územného plánovania, ktorý začne platiť 1. apríla 2024. Vyhláška z dielne Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR, ktorá vyšla pod číslom 392/2023 Z. z., je prvým návodom, podľa ktorého sa budú spracovávať nové územné plány. Viedla som proces prípravy tohto legislatívneho materiálu, spolupracovala s pracovnou skupinou a zasahovala i editorsky. Bol to prvý predpis, ktorým som prešla v plnom rozsahu i procesom medzirezortného pripomienkovania. Zo 410 rozporov sme po približne pol roku ostali na jednom zásadnom rozpore.

Ďalší členovia a členky pracovnej skupiny, konzultanti, legislatívna a koordinačná podpora: Imrich Pleidel, Vladimír Jarabica, Marta Kropiláková, Lubo Klaučo, Bohuš Kováč, Katarína Štefancová, Tomáš Pavelka, Slavomíra Salajová, Martin Semanco, Anežka Galmišová, Ján Valuška, Pavol Karász, Richard Boris

Aktuálne pracujeme na ďalších dvoch vyhláškach súvisiacich s územným plánovaním a máme tiež rozpracovanú metodiku k územným plánom. Je pre nás prirodzené, že vylaďujeme veci s partnermi ešte pred oficiálnym medzirezortným pripomienkovým konaním, a tak postupujeme aj pri týchto vykonávacích predpisoch.   

Novú vyhlášku o územných plánoch si môžete stiahnuť aj tu: