Úrad pre územné plánovanie a výstavbu SR

S generálnym riaditeľom pre výstavbu, Romanom Skorkom, foto: Barbora Likavská

V novembri 2022 som bola vymenovaná vládou SR do pozície podpredsedníčky Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR. Úrad pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky vznikol 1. júna 2022 na základe rozhodnutia parlamentu. Odo dňa svojho zriadenia vykonáva všetky činnosti potrebné k zabezpečeniu riadneho chodu úradu a k prechodu práv a povinností v oblasti územného plánovania, výstavby a vyvlastnenia podľa doterajších všeobecne záväzných právnych predpisov z Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky na úrad od 1. januára 2023.

Mojou kľúčovou úlohou je viesť proces prípravy sekundárnej legislatívy a ďalších predpisov v oblasti územného plánovania. Zabezpečovať integráciu požiadaviek rezortov, subjektov verejného, súkromného a mimovládneho sektoru do obsahu predpisov, vytvárať pozitívne aliancie partnerov v duchu reformy, ktorá by mala nielen zrýchliť a zefektívniť výstavbu a plánovanie, ale spraviť ho i viac vyváženým medzi požiadavkami na ekonomický, spoločenský a environmentálny rozvoj.

Za prvý rok sa podarilo vytvoriť a po medzirezortnom pripomienkovaní do zbierky zákonov uviesť vyhlášku o územnoplánovacej dokumentácii. V príprave je i ďalšia vyhláška o územnotechnických predpisoch a metodika územných plánov. Úsilie smerujeme na rok 2024, pričom ide o tak zásadnú zmenu, že bude treba tieto dokumenty periodicky aktualizovať z ohľadom na novú prax po desiatkách rokov.