Mayer Malacky: vízia a princípy modernej štvrte adaptovanej na klimatickú krízu

Screen Shot 2019-09-18 at 10.24.47 AM.png

obsah práce: nastavenie a vedenie procesu interdisciplinárnej skupiny domácich a zahraničných odborníkov s cieľom definovať víziu a princípy rozvoja novej štvrte, zostavenie publikácie

január 2019 - september

klient: Imagine Development, Bratislava


Nastavený proces plánovacích workshopov tímu prominentných domácich a zahraničných expertov a zástupcov samosprávy, privátnej sféry a obyvateľov bol pokračovaním prípravy projektu novej štvrte, ktorá začala už v roku 2016 medzinárodnou urbanistickou súťažou. O území sme ale nedisponovali dostatkom kvalitatívnych údajov, ktoré by overili správnosť víťazného návrhu. Existovali zásadné otázky ohľadne demografie, architektúry, mobility, spoločenskej udržateľnosti a klimatickej adaptácie, ktoré bolo treba vyriešiť. Cieľom tejto fázy projektu bolo rozvinutie myšlienok víťazného návrhu a dopracovanie zadania urbanistickej štúdie, ktorá je dôležitou predprojektovou fázou.

Na Slovensku ide o prvý projekt s tak široko interdisciplinárne nastaveným procesom a spôsobom premýšľania o živote v novej štvrti.

Výsledkom expertných workshopov sú princípy a odporúčania pre rozvoj štvrte, ktoré idú ďaleko za bežné požiadavky uvádzané v zadaní pre urbanistickú štúdiu. Považujeme však za dôležité uvažovať o komplexnom fungovaní štvrte a živote budúcich obyvateľov už v úvodných fázach projektu. Výsledný plán a princípy sú postavené na výraznom smerovaní do budúcnosti, tak aby nová mestská štvrť bola adaptovaná na klimatickú zmenu, disponovala rôznorodou mobilitou, pričom primárnym spôsobom mobility v rámci štvrte je pešia a cyklistická doprava, a tiež aby poskytovala vyváženú zmes funkcií pre spoločenskú pohodu a udržateľnosť. Do princípov tvorby sme zapracovali inovatívne spôsoby rodovo citlivého plánovania, ktoré zohľadňuje potreby užívateľov a užívateliek všetkých vekových a rodových skupín, ďalej komunitného rozvoja.


autorský tím

Milota Sidorová, Zuzana Žúžiová Čupková, Barbara Zavarská, Illah van Oijen, Michal Bugáň, Frederika Husárová, Boris Hrbáň, Drahan Petrovič, Cany Ash, Robert Sakula, Ivana Rapoš Božič, Ivana Maleš, Pavel Šuška, Ľubica Voľanská, Hana Brůhová-Foltýnová, Josef Filip, Braňo Škopek, Jozef Pecho a Eva Sušková

grafický dizajn

Branislav Matis

poďakovanie patrí Vladimírovi Tedlovi, Alfrédovi Kaiserovi, Pavlovi Laktišovi,
Otovi Hornáčkovi, Štefanovi Kolušovi, Erikovi Treuerovi, Milanovi Ondrovičovi, Martinovi Balogovi, Guntherovi Keutmeierovi, Viktorovi Neumannovi, Pavlovi Spustovi, Adamovi Janíkovi, Martinovi Mrázovi, Kristýne Starej, Stanislavovi Belanovi,
Lucii Vidanovej, Jane Zetkovej, Alene Kmecovej, Lucii Ďurčovej a všetkým obyvateľom a zastupiteľom samosprávy, súkromného sektora a občianskej spoločnosti Malaciek, ktorí svojimi názormi a postrehmi prispeli k tvorbe tohto plánu.

zostavila Milota Sidorová pre Imagine Development.

Imagine Development organizuje rozvoj projektu Mayer Malacky pre vlastníkov územia — spoločnosti GK Team a HORIMA (spoločný podnik skupín Hornex a Imagine)

September 2019 Bratislava